Ελαιόλαδο
και Κρητική Δίαιτα


     "Ύστερα από παρακολούθηση δεκαπέντε ετών η μελέτη κατέδειξε ότι η Κρήτη είχε το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου ".
Η παραπάνω φράση του Γάλλου ερευνητή καθηγητή Serge Renaud, αποκαλύπτει τις επιπτώσεις που έχει η κρητική διατροφή. Και αναφέρεται βέβαια στη μεγάλη μελέτη των επτά χωρών, που ξεκίνησε το 1956 από τον πρωτοπόρο της μελέτης της διατροφής, Αμερικανό Ancel Keys.

     Σήμερα πια η διεθνής επιστημονική κοινότης έχει υιοθετήσει τα πρότυπα της κρητικής δίαιτας, συνιστώντας την ανεπιφύλακτα ως βάση της ανθρώπινης διατροφής. Οι παρακάτω πίνακες που αναφέρονται στη θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα και καρκίνο είναι ενδεικτικοί. Στον πρώτο πίνακα (Ancel Keys, 1986) γίνεται σύγκριση των θανάτων ανθρώπων από οχτώ διαφορετικές περιοχές της γης, ανάμεσα στις οποίες και τέσσερις μεσογειακές περιοχές.

     Η Κρήτη όχι μόνον έρχεται τελευταία σε αριθμό θανάτων αλλά και η διαφορά ανάμεσα σ' αυτό το νησί και σε οποιοδήποτε άλλη περιοχή του πίνακα, είναι τεράστια! Ποσοστά θνησιμότητας μετά από δεκαπενταετή παρακολούθηση (μελέτη επτά χωρών). Στο δεύτερο πίνακα γίνεται σύγκριση ανάμεσα στα αποτελέσματα που κατέγραψε η μελέτη των επτά χωρών (ως το 1986) και στα αποτελέσματα που δίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ανά 100.000 κατοίκους (Serge Renaud, 1995).

     Η Κρήτη είναι και πάλι η τελευταία στον πίνακα με τις θνησιμότητες! Θνησιμότητα λόγω στεφανιαίας νόσου και γενική θνησιμότητα (επί 100.000). Κοντά σ' όλα αυτά ας προσθέσουμε και το πείραμα των Γάλλων γιατρών από τη Λυών. Χώρισαν τους ασθενείς που είχαν προβλήματα με την καρδιά τους σε δυο ομάδες. Στην πρώτη συνέστησαν τη δίαιτα της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας, μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Στη δεύτερη συνέστησαν μια κανονική ζωή με διατροφή σαν αυτή των Κρητικών. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Σε δυο χρόνια τα ποσοστά θνησιμότητας της δεύτερης ομάδας είχαν μειωθεί περισσότερο από 75%!
 
 
 

[home]  [company]  [products]  [distribution]  [recipies]  [history]  [cretan diet]  [benefits]  [culture]  [contact]  [f.a.q.]