XΑΝΙΑ:
Η περιοχή με το κορυφαίο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Η πιο ποιητική πόλη της Κρήτης σου αφήνει μια ευχάριστη γεύση ομορφιάς όταν την περπατάς με τα πόδια. Χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας είδε κι έζησε πολλούς επιδρομείς, αλλά γεύτηκε και πολιτισμούς των οποίων τα αποτυπώματα φαίνονται σε προσόψεις κτισμάτων, σε κάστρα, τείχη, αρχαιότητες, μοναστήρια κι εκκλησίες
Είναι ένα θαυμάσιο μέρος που μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο  για εκδρομές στην εύφορη γύρω περιοχή καλυμμένη από άπειρα ελαιόδεντρα, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον τοπίο, στις παραλίες, στις πολλές και σημαντικές εκκλησίες και μονές του τόπου.
 

Η πόλη έχει δύο εισόδους: το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, και το λιμάνι της Σούδας (το μεγαλύτερο της Μεσογείου). Κυρίαρχη θέση στο κέντρο της πόλης κατέχει η Δημοτική αγορά, ένα περίλαμπρο οίκημα σε σταυρωτό σχήμα που ολοκληρώθηκε το 1913 με πρότυπο την ανάλογη της Μασσαλίας . Σε απόσταση πολύ κοντινή από το κέντρο της πόλης σας περιμένει ο Δημοτικός κήπος και δίπλα του το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών. Οι κήποι είναι οι ομορφότεροι της Κρήτης, όπως επίσης ο δημοτικός κήπος διαθέτει μικρό ζωολογικό κήπο με ζώα της κρητικής πανίδας .Το ενετικό λιμάνι γραφικότατο οποιαδήποτε ώρα και εποχή αποτελεί πόλο έλξη για επισκέπτες και ντόπιους, τόσο για την ομορφιά του όσο και για τις επιλογές διασκέδασης που παρέχει για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις του κόσμου.
Οι συνοικίες της παλιάς πόλης "εντός των τειχών",διατηρούν την βενετσιάνικη αρχοντιά τους. Στενά σοκάκια πλακόστρωτα περιβάλλονται από καλαίσθητα αναπαλαιωμένα σπίτια διαφόρων εποχών, προσφέρονται για ένα ευχάριστο περίπατο. Πολλά νεοκλασικά κτίσματα σώζονται εξάλλου και σε συνοικίες που "γειτνιάζουν" με την πόλη των Χανίων , όπως η Χαλέπα.

O N. Χανίων είναι κυρίως γνωστός για την ποιότητα των ελαιόδεντρων που φύονται στην περιοχή του, καθώς και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει, η ποιότητα του οποίου είναι η κορυφαία ανάμεσα στα ελαιόλαδα της Κρήτης.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η κρητική λαϊκή παραδοσιακή που αποτυπώνεται κυρίως σε, υφαντά, σεβρέδες, χαλιά πετσέτες κ.λ.π και εκφράζει την αίσθηση της ομορφιάς και της καλλιτεχνικής διάθεσης των κατοίκων των Χανίων. Απλές γυναίκες χωριών, αλλά και συνεταιριστικές οργανώσεις κατασκευάζουν κεντητά από μετάξι ή μαλλί. Χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και εργαστήρια με είδη κεραμικής, ξυλογλυπτικής καθώς και μεταλλουργίας. Ιδιόμορφη επίσης τέχνη είναι η παραγωγή των στιβανιών στην οδό Σκρύδλοφ στα Χανιά όπου κυριαρχούσα οσμή είναι αυτή του κατεργασμένου δέρματος. Χαρακτηριστικά είναι και τα κρητικά μαχαίρια με τα ευρηματικά τετράστιχα.

KΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στη Κρήτη η γη και οι καρποί της ταυτίστηκαν με τη μυθολογία και τους αρχαίους θεούς. Η καθαρότητα των προϊόντων, το πλούσιο σε βιταμίνες περιεχόμενο τους, και η θεσπέσια γεύση τους, αποτέλεσαν και αποτελούν ότι καλύτερο για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και αντικείμενο μελέτης για την επιστημονική κοινότητα, ενώ οι ευεργετικές ιδιότητες τους για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων έχουν αποδειχτεί. Οι εδαφολογικές συνθήκες, η καλλιεργητική φροντίδα και κυρίως η αγάπη για την παράδοση και την ποιότητα, είναι οι λόγοι για τους οποίους τα κρητικά αγαθά έχουν αναγνωρισμένη ποιότητα.

 


Ο ενετικός Φάρος στο λιμάνι
των Χανίων

   
   

Το Φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης.
   
   

Παραδοσιακή φάμπρικα (ελαιουργείο) στην ύπαιθρο του Νομού Χανίων
   

 

[home]  [company]  [products]  [distribution]  [recipies]  [history]  [cretan diet]  [benefits]  [culture]  [contact]  [f.a.q.]