Τα Προϊόντα

Για τους Kρητικούς το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι απλό, πολύ απλό. Τρώνε ότι παράγει η πλούσια γη τους! Πολλά φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, τυριά, παρθένο ελαιόλαδο και ψωμί. Αρωματίζουν τη γεύση με θαυμάσια αρωματικά φυτά, παρασκευάζουν γλυκίσματα με φυσικές γλυκαντικές ύλες, μέλι και πετιμέζι, και συνοδεύουν το γεύμα τους με εξαιρετικό κρητικό κρασί. Κρέας δεν τρώνε συχνά, ή δεν έτρωγαν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες. Το κρέας είχε πάντα στην Κρήτη, όπως και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, τελετουργικό χαρακτήρα. Στην αρχαιότητα έτρωγαν μόνο τα κρέατα από τους βωμούς των θυσιών. Στα νεώτερα χρόνια έτρωγαν κρέας μόνο λίγες φορές το χρόνο, στις μεγάλες γιορτές, ή, αν είχαν τα μέσα, κάθε Κυριακή. Οι Κρητικοί, δηλαδή, ακολουθούν έναν διατροφικό κώδικα δοκιμασμένο από την ίδια την ιστορία τους.
Ο σημερινός καταναλωτής ίσως να νιώσει πίεση ακούγοντας τα περί κρητικού διατροφικού κώδικα, μια και θα θεωρεί μονότονη τη γεύση. Στην Κρήτη, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η ευρηματικότητα των ανθρώπων αξιοποίησε στο έπακρο τη δυνατότητα συνδυασμών και σήμερα υπάρχει ένα ατέλειωτο πλήθος συνταγών που δίνουν εξαιρετικά εδέσματα. Τα σαλιγκάρια μόνο, μαγειρεύονται στο νησί με 40 διαφορετικούς τρόπους! Και πάντοτε χρησιμοποιούν τον αγνό χυμό της ελιάς, το ελαιόλαδο! Τα κηπευτικά, που αναπτύσσονται κάτω από τις πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι. Πριν το πουν οι γιατροί, οι Κρητικοί έτρωγαν πολλά φρούτα (τα σταφύλια, οι σταφίδες και τα πορτοκάλια είναι εδώ τρόπος ζωής). Ακόμη και την ημέρα της απόλυτης κρεοφαγίας, τη γιορτή του Πάσχα, οι Κρητικοί δεν τρώνε σκέτο κρέας ή μόνο κρέας. Το μαγειρεύουν είτε με άγρια χόρτα είτε με αγκινάρες είτε με κηπευτικά. Και είναι νοστιμότατο!


 

   
   
 
 


Χαρακτηριστικά
των προϊόντων

 
 

[home]  [company]  [products]  [distribution]  [recipies]  [history]  [cretan diet]  [benefits]  [culture]  [contact]  [f.a.q.]